Farver til hjemmet – som gør dig glad

Uanset hvad den aktuelle modestil dikterer, når det gælder farver til hjemmet, er det slet ikke sikkert, at det er den vej, du skal gå. Farverne påvirker os nemlig, og det er meget individuelt, hvilke farver, der har en positiv effekt på os. Når du skal vælge farver til hjemmet, bør du derfor i højere grad gå efter personlige præferencer, baseret på familiens smag, frem for på skiftende modetendenser.
farver til hjemmet
Farverne påvirker os
Det er videnskabeligt bevist, at farvernes strålekraft påvirker os både fysisk og psykisk. Mens en farve gør dig positiv og energisk, kan en anden gøre dig negativ og træt. Også symbolsk har det stor betydning, hvilke farver til hjemmet du vælger. Den enkelte farve kan have forskellige betydninger alt efter, hvilken del af verden man opholder sig i, og hvilket rum, det drejer sig om. Denne viden kan du bruge, når du skal vælge farver til hjemmet ved at studere den såkaldte farvepsykologi.

Større udvalg af farver til hjemmet
Før i tiden var det langt nemmere at vælge farver til hjemmet, for udvalget var mindre; centreret omkring naturfarver, kalkede vægge og plantefarvede materialer. I dag har vi et enormt udvalg, og det giver masser af muligheder for at lege med farvernes betydning og sammensætning. Ved at tænke farvepsykologi ind i din boligindretning, kan du aktivt påvirke dit eget og familiens humør og skabe netop den stemning, som øger jeres velvære.

De gamle grækere
I dag er der mange mennesker, som arbejder med farvernes betydning, både indenfor psykologi, drømmetydning og chakraterapi, men allerede de gamle grækere havde en viden om, hvilke farver til hjemmet, der skabte hvilke psykiske reaktioner. De gamle grækere mente endda, at visse farver til hjemmet kunne virke helbredende. En kendsgerning er det i hvert fald, at farverne har en stor rolle, og med det nye store udvalg af nuancer og kulører, er boligindretning med farver blevet endnu mere spændende.

Rød og gul
Rød og gul er begge stærke farver til hjemmet med stor psykologisk indvirkning. Rød står for energi, kærlighed og sensualitet. Har man rød som en af de dominerende farver i hjemmet, kan det øge adrenalinniveauet med hele 10 %. Det er desuden påvist, at man diskuterer mere og spiser hurtigere i røde rum. Vælger man gul som en af de centrale farver til hjemmet, vælger man optimisme og livsglæde. Gule rum øger aktiviteten og tankevirksomheden.

Blå og grøn
Blå er et hyppigt valg, når det gælder farver til hjemmet, dels fordi den minder om havet og himlen, dels fordi blå signalerer tillid og tryghed. Det er blandt andet derfor, at flere banker bruger farven blå i deres logoer og signaturer. Ved at vælge blå i forskellige nuancer som farver til hjemmet, vælger du desuden den ro og eftertænksomhed, som farven også udstråler. Grøn står for håb, frihed, fred og frugtbarhed. Det er værdier, som altid har været vigtige for mennesket, og derfor spiller grøn ofte en vigtig rolle, når det gælder farver til hjemmet.

Personligt udtryk
Udover de nævnte primærfarver findes der en lang række farver indimellem med hver deres betydning og symbolik. Det er også muligt at blande farverne med hinanden og således skabe helt nye betydninger. Eksempelvis giver grønt blandet med blåt friskhed, mens grønt blandet med gult giver venlighed. Det er både sjovt og effektfuldt at inddrage det psykologiske aspekt, når du skal vælge farver til hjemmet, og resultatet vil ofte være meget mere personligt og udtryksfuldt end noget, moden har dikteret.


Tags: , , ,