Efterår, hygge og pejs

Efterår er for mig lig med hygge og varme inden døre – måske efter en frisk gåtur i skoven. Men lige nu sidder jeg med snue og kamillete – og drømmer mig væk til mit fremtidige hus, som bare må indeholde en brændeovn. Men er det nu en helt almindelig brændeovn, jeg skal have?

Brændeovne og miljøet
Desværre er brændefyring dog stadig den mest forurenende opvarmningsform herhjemme, som det fremgår af Miljøstyrelsens hjemmeside. Derfor ser Det Økologiske Råd faktisk helst, at man ikke bruger brændeovne i byerne, og hvor man nemt har adgang til andre energikilder. Læs artikel fra Ekstra Bladet her.

Miljøstyrelsen har lavet en guide til at fyre fornuftigt, og den må jeg da se nærmere på, så vi kan nyde godt af den knitrende lyd fra ilden i fremtiden. Se “Rygestop-guide for Brændeovne” her. 

Utallige muligheder
Det er faktisk ret omstændeligt at danne sig et overblik over de mange forskellige typer af brændeovne, pejse, træpilleovne, kombiovne, biopejse, der findes. Det er selvfølgelig godt, at der findes mange muligheder, men det tager tid at finde den helt rette type. Tænk.dk har lavet en oversigt, men man skal være medlem eller købe digital adgang, og det koster penge. Hvis du vil af med gysser, kan du se testen her på Tænk.dk.

Jeg vil nøjes med at komme ind på tre forskellige; den almindelige brændeovn, pilleovne og biopejse.

Den klassiske
Der er sket en hel del, siden jeg var barn. Vi fyrede gladeligt med almindelig brænde, aviser o.lign., og man var jo slet ikke klar over den risiko, der var forbundet med det. Nu er vi jo heldigvis blevet opmærksomme på, at noget brændsel skader miljøet og os selv, og pejse og brændeovne virker nu til at være forbedret en del.

Jeg fandt nogle eksempler på nogle helt klassiske brændeovne og pejse (i udseendet) her ved Roskilde Pejsecenter.

Træpilleovn
De klassiske brændeovne emmer jo af nostalgi og hygge. Jeg mindes min hund fra da jeg var lille, en stor boxer, som altid lå foran varmen og snorkboblede. For mig bliver det dog ikke aktuelt med en klassisk brændeovn, da en træpilleovn er sundere for miljøet og helbredet. En træpilleovn skulle reducere CO2-udslippet og også din varmeregning med op til 75 %. Fantastisk! Jeg fandt bl.a. nogle på www.ecoteck.dk, hvor de lover, at det er CO2-neutrale træpiller/ træflis.

En anden ret fancy træpilleovn fandt jeg her på Pilleovn.dk:

All-round pejsen: biopejsen
Et rigtigt fint alternativ er de super flotte biopejse, som stort set kan sættes op, hvor det skal være. Man fyrer med bioethanol, og det udleder ingen farlige stoffer. Det fungerer næsten ligesom stearinlys, så man skal bare huske at lufte ud engang i mellem, da den bruger af ilten i rummet. Prisen varierer afhængigt af design og størrelse. De fås helt ned til kr. 299,-, hvor den mest af alt minder om en olielampe – men også helt op til kr. 20.000,-, hvor størrelsen og designet er en helt anden snak. Her er et par forskellige sites – Bioburn.dk og Pejse.dk. Der findes desuden en udmærket biopejseguide her.

Nyd efteråret – både udenfor og inden døre! Eventuelt med en dejlig pejs og en kamillete… forhåbentligt uden snuen. 🙂

 

 

 

 

 

 

De varmeste hilsener
Louise

 

 

 

 


Tags: , , ,