Fordele og ulemper ved leje, ejer og andel

home-158089_1280Hvis du søger ny bolig, er der mange overvejelser at gøre i forhold til, hvad der er mest rigtigt for dig. Der er tre overordnede muligheder nemlig eje-, leje- og andelsboliger. Alle har de både fordele og ulemper, som du vil blive introduceret for her.

Fordele og ulemper ved en lejebolig

Hvis du vælger en lejebolig, har du den fordel, at du ikke binder dine penge, samtidig med at du ikke skal stå for udvendig vedligeholdelse af ejendommen. Dertil hører dog også, at du ikke bestemmer fuldstændigt vedrørende lejligheden. Boligreguleringsloven gør, at udlejere er underlagt nogle regler i forhold til, hvor meget de må tage for en lejlighed. I de kommuner hvor loven ikke gælder for private lejelejligheder, vil du kunne komme til, at skulle betale en urimeligt høj husleje. Dog kan du, hvis du er utilfreds med forholdene, med en forholdsvis kort varslingsperiode, flytte uden at skulle bekymre dig om salg.

Fordele og ulemper ved at vælge ejerlejligheder

Hvis valget falder på at investere i en ejerlejlighed, vil du hvis du vælger at afbetale på dit lån, kunne se det som en løbende opsparing, i og med at du forhåbentligt vil få samme eller højere udbytte ved et eventuelt salg. En fordel ved ejerlejligheder er, at det er muligt at optage ekstra lån, hvis der er friværdi i boligen, som giver større fleksibilitet i økonomien. Ved køb af en ejerlejlighed vil du også have mere eller mindre total selvbestemmelse over lejligheden. Dog kan der være relativt høje fællesudgifter, som man bør tage højde for inden køb. Med de skiftende tider vil det også være en risiko, at der vil være værditab på boligen.

Fordele og ulemper ved andelsboliger

Vælger du, at andelsboligen er den rette for dig, er det vigtigt at undersøge lånemulighederne, da det ikke er muligt at få et realkreditlån. Fordelen ved at vælge en andelsbolig er at andelsværdien har maksimalpriser og at der er lave boligafgifter.

Grundet andelsboligers følsomhed overfor lovgivning og ændringer i priser vil der kunne være store prisudsving på andelsboliger. Derfor er det vigtigt at få rådgivning i forbindelse med køb af en andelsbolig. Arbejdernes Landsbank har været med til at etablere andelsboliger i lang tid og har specialuddannede andelsboligrådgivere, som kan guide dig til den rigtige beslutning.

Der vil være fordele og ulemper, lige meget hvilken boligtype du vælger, men med et overblik over hvilke der har betydning for dig og din situation, er du bedre klædt på til at træffe den helt rigtige beslutning.