Forskel på gulvafslibning og gulvafhøvling?

wooden-flooring-1138082_1920Når det kommer til at holde sine gulve smukke samt bibeholde deres gode stand, så er der mange der tyr til enten gulvafslibning eller gulvafhøvling. Disse to metoder er i stand til at gøre dine gulve så godt som nye, og er noget der nemt kan udføres såvel der bliver valgt de rette fagmænd. Dog kan det umiddelbart være svært at skelne mellem de to metoder, hvis ikke man kender til selve proceduren, hvilket gør at det ikke er unormalt at der bliver stillet spørgsmålstegn ved hvorvidt der egentlig er forskel på disse to metoder. Med hvad er forskellen så egentlig? Og hvilken metode er den rette for dig? Du vil her få forklaringen på hvad forskellen egentlig er, samt hvornår du bør vælge den ene metode til og den anden fra.

Gulvafslibning
Den typiske og mest anvendte metode er uden tvivl gulvafslibning. Gulvafslibning kan foretages op til flere gange, alt afhængigt af hvilket gulv du har, og kan være en god løsning hvis du har et eller flere husdyr, der udsætter dine gulve for megen slitage. Som udgangspunkt foretages en gulvafslibning med sandpapir. Der anvendes sandpapir i forskellige grovheder, i forskellige stadier af selve gulvafslibningens process. Her er der tale om 4-5 stadier, hvor gulvet slibes med forskellige sandpapirs grovheder før der er opnået det ønskede resultat, som i det store hele typisk ender ud 1 millimeter af træoverfladen der slibes af. Dette betyder at gulvets gamle overfladebehandling lige akkurat bliver slebet af, så der er plads til ny overfladebehandling. Mange vælger at påtage sig denne opgave selv, dog er det langt mere klogt at overlade den slags opgaver til de professionelle, da resultatet bliver langt bedre. Det er dog sådan, at det vil være muligt at nå et punkt hvor det ikke længere er ladsiggør bart at foretage flere gulvafslibninger, og her er det hvor du tyr til gulvafhøvlinger.

Gulvafhøvling
Der går oftest langt imellem dem der tyr til gulvafhøvlinger, netop fordi gulvafslibning kan foretages så mange gang, samt oftest er nok til at efterlade et tilfredsstillende resultat. Dog kan det i nogle tilfælde blive nødvendigt at fravælge gulvafslibningen og tilvælge en gulvafhøvling, netop fordi at dette vil være sundest for gulvet. Dette sker typisk når gulvet er ældre og dermed også hærget af dets mange år. Ligeledes hvis gulvet er ujævnt, skævt eller bølget, og har en gammel og mørk fernisbelægning, så vil man ty til en gulvafhøvling med det samme. Det er nemlig ikke alle der sørger for at få plejet deres gulve med årenes løb, og i sådanne situationer kan en gulvafhøvling være den bedste løsning. En gulvafhøvling foretages ved hjælp af en gulvhøvl, så besidder en valse med påsatte knive, som er i stand til at høvle gulvet. Selve processen foregår således at valsen roterer, hvilket får de påsatte knive til at producere høvlspåner fra gulvet. Denne metode sikrer at man kommer til bunds med al slitagen, og dermed står tilbage med et resultat der lig med et nyt gulv.