Hvordan kan jeg måle radonniveauet i min bolig?

Radon er en gasart, der i løbet af de seneste par år er kommet mere fokus på. Det er noget, der skyldes, at der er flere, der har set i øjnene, at det er en farlig gasart, der kan vise sig at være yderst sundhedsskadelig. Hvis du ikke har en god idé om, hvor højt et niveau af radon, du har i din bolig, så er det vigtigt, at du laver en effektiv radonmåling, der kan give dig svaret.

Hvis det ikke er noget, du har fået gjort før og ikke har noget kendskab til, hvordan det foregår, så kan det virke en kende uoverskueligt. Faktum er dog, at det ikke er nær så vanskeligt, som mange tror, det er. Derfor bør du heller ikke holde dig tilbage fra, at udføre en sådan måling. Det kan sagtens tænkes, at den viser et fornuftigt resultat, men så ved du det.

Brug radonmålere til at måle radonniveauet

Det er vigtigt, at du sørger for at investere i en række effektive radonmålere, hvis du gerne vil skabe et godt overblik over, hvor højt niveauet af radon, du har i din bolig. Det er naturligvis også ensbetydende med, at du ikke er nødsaget til at hyre en professionel fagmand til at klare arbejdet for dig – det kan du sagtens gøre på egen hånd, da det er simpelt arbejde.

En radonmåler skal blot placeres flere steder i din bolig. Du skal måle over ca. 60 dage, eftersom det giver dig det bedste billede af, hvor meget radon, du har i din bolig. Derfor skal du også finde et par steder, hvor du kan placere disse målere, så de ikke er til gene i hverdagen. Efter de 60 dage har du dog også et brugbart resultat, der viser, om radonniveauet er højt.

Der er mange, der undervurderer radon

I dagens Danmark er der mange, der undervurderer radon. Det er en gasart, der – som sagt – kan vise sig at være meget sundhedsskadelig. Derfor er det heller ikke noget, du bør undervurdere. I denne forbindelse er det dog essentielt, at du ikke blot køber en digital måler, placere den i hjemmet et par dage og tænker, at du nu har et overblik over radonniveauet.

I stedet skal du købe lukkede målebokse med sporfilm, som du skal have siddende i ca. 60 dage, inden du kan få et godt billede af radonniveauet i din bolig. Det gør sig gældende, uanset om det er et hus, en lejlighed eller en helt tredje type af bolig. For din og din families sundheds skyld, så bør du naturligvis ikke undervurdere niveauet af radon, der er i din bolig.

Det er særligt noget, der gør sig gældende, hvis du har små børn. Det bør selvfølgelig også understreges, at det er nemt at gøre noget ved et for højt radonniveau, da det oftest blot handler om, at du skal blive bedre til at lufte ud og eventuelt også skabe en bedre ventilering af boligen. Det er kun i ekstreme tilfælde, at der skal indkaldes professionelle fagfolk.