Lavendel får din have til at dufte

Lavendel er en populær plante til haven. Den karakteristiske, parfumerede duft og de smukke lilla eller hvide blomster pryder haven fra juni og resten af sensommeren. Der findes mange forskellige lavendel sorter. Fælles for dem er duften og deres hårdførhed, som gør dem til en taknemmelig plante til både bed og krukker. Udover staude fås lavendel som en 1-årig plante i form af den såkaldte sommerfugl lavendel, som er ideel til krukkerne på terrassen. Her på siden kan du læse meget mere om lavendel, sorter og anvendelsesmuligheder.

Velduftende lavendelGenerelt om lavendel
Lavendel er en plante af læbeblomst-familien, som især dyrkes for sine sunde, æteriske olier, der anvendes til kosmetik, aromaterapi, i luftfriskere og i insekticider. Lavendel stammer fra Middelhavsområdet, men findes i dag i store dele af verden. Lavendel blomstrer først på sommeren og kan holde blomstringen helt frem til september. Panten kan stå med de afblomstrede blomsterstande til efterfølgende forår. Lavendel trives bedst i fuld sol.

Sommerfugl lavendel
Den 1-årige sommerfugl lavendel er særdeles velegnet til krukker og altankasser i haven, på terrassen eller på altanen. Sommerfugl lavendel fås med pink eller violette blomster, der fremkommer på opretstående stammer i en stedsegrøn busklignende plante. Blomsterne udvikler sig øverst på stammerne, der kan blive op til 100 centimeter høje. Sommerfuld lavendel er ikke nær så hårdfør som stauden lavendel og anbefales derfor til krukker frem for til bed.

Edelweiss lavendel
Edelweiss lavendel er en anden sort, også kaldet Lavendula angustifolia Edelweiss. Denne type lavendel bliver mellem 20 og 40 centimeter høj og cirka 20 centimeter bred. Blomsterne er små og hvide og står i fuldt flot fra juni til september. Edelweiss lavendel gror fint i almindelig havejord og er derfor velegnet til alle former for bede, jordhøje og lignende. For optimal vækst, bør Edelweiss lavendel få så meget sol som muligt.

Inspiration
Indret din have med lavendel og skab smukke duftende oaser efter din egen smag. Lavendel er ideel til plantning af små, lave hegn, der skaber variation i haven og afgrænser bedene fra hinanden. Du kan også plante lavendel langs et plankeværk og således skabe en sjov effekt, hvor de høje, blomstrende stammer understreger og skjuler hegnet på samme tid.

Lavendel som medicin
Historisk set har lavendel spillet en afgørende rolle indenfor naturmedicin og madlavning. Lavendel indeholder et stærkt koncentrat af æterisk olie med linalylacetat som hovedbestanddel. Derudover indeholder lavendel kumarin, garvestof, bitterstof, fytonsider og harpiks. Som medicin er lavendel kendt for at virke lindrende på kolik, søvnløshed, kramper i mave- og tarmkanal, diarré, migræne, forhøjet blodtryk og hjertebanken.

Anvendelse
Ønsker du at få gavn af de mange sunde indholdsstoffer i lavendel, kan du plukke og tørre blomsterne fra din have og anvende den i madlavningen, til aromaterapi eller som potpourri i hjemmet. Smagen minder om rosmarin og er velegnet til supper og lammekød. Da smagen er ret kraftig, bør der kun bruges få blade til at krydre med. Opbevar din lavendel tørt og i en lufttæt beholder, der er beskyttet mod sollys.


Tags: , , , ,