Når I skal have nyt hus

For mange par og familier er det at bygge og indrette nyt hus en stor drøm, som bliver til virkelighed. Desværre ender drømmen ofte som et mareridt, fordi udgifterne overstiger budgettet, på grund af uendelige forsinkelser, eller fordi et nyt hus ofte viser sig ikke at leve op til forventningerne. Her på siden kan I finde en række tommelfingerregler, som gør jer bedre stillede, når I skal købe eller bygge nyt hus.
nyt hus
Undersøg markedet
Uanset om I vælger selv at bygge nyt hus, eller I køber et allerede bygget hus, er det første og vigtigste råd, at I undersøger markedet og kontakter flere forskellige håndværkere, eksperter og rådgivere. Sammenlign priser og ydelser og vær kritiske. Et nyt hus indebærer store indtjeningsmuligheder for en lang række parter, og det er nemt at lade sig forblænde og besnakke, fordi man har forelsket sig i et nyt hus, som man bare må eje. Spil gerne kostbar og stil kritiske spørgsmål helt frem til de sidste dele af forhandlingerne.

Vælg både med hjertet og hjernen
Når I skal købe eller bygge nyt hus, er det vigtigt, at I både har hjertet og fornuften med. Forhåbentlig er et nyt hus ensbetydende med et hjem, som I skal have i flere år, og derfor er det vigtigt, at det er et sted, hvor I føler jer godt tilpas, både med hensyn til byggestilen, miljøet og kvarteret i al almindelig. Brug samtidig fornuften til at stille kritiske spørgsmål og se huset efter i sømmene. Den umiddelbare forelskede i et nyt hus kan ofte overskygge fejl og mangler, som kræver et nøjere eftersyn for at blive opdaget.

Budget og økonomi
Et nyt hus ender næsten altid med at blive dyrere end forventet. Uforudsete udgifter, pludselige mangler, ekstra udstyr, værktøj, møbler osv. kan hurtigt løbe op i uoverskuelige beløb, som får hele den daglige økonomi til at vælge. Sørg derfor for at lægge et realistisk budget og gang det derefter med to. Hænger det fortsat sammen for jer, ser det fornuftigt ud med investeringen af et nyt hus. I modsat fald bør I genoverveje købet for at undgå at jeres køb ender i økonomisk ruin eller en hverdag, der er så stram, at der ikke er plads til ferier og sjov.

Tænk langsigtet
Ved køb eller opførelse af nyt hus, bør I tænke langsitet og overveje jeres ønsker og behov ikke bare nu, men også på længere sigt. Skal I have børn? Flere børn? Hvad når børnene bliver ældre? Flytter hjemmefra? Hvad når I selv bliver ældre? Boligmarkedet er svingende, og man kan aldrig forvente at kunne sælge sit hus, når man ønsker, til den pris man ønsker. Når I ser på nyt hus, bør I derfor forvente, at I skal bo i det resten af jeres liv, eller som minimum i de næste 20-30 år. Ved at tænke de langsigtede behov ind i jeres køb af nyt hus, undgår I at sidde i en situation hvor I må sælge med stort tab.


Tags: , , ,