Overvejer du boligkøb?

Når man står det sted i livet, hvor man ønsker at slå sig ned, kan man med fordel investere i ejendom. Fast ejendom løber ingen vegne, og giver dig en base at holde fast i. Det er især en god idé, hvis man har nærliggende planer om familieforøgelse, der oftest kræver mere plads end blot en eller to personer. Det kan også være, at der er et behov for at komme længere ud på landet med frisk luft og plads til at trække vejret. I disse situationer kan et hus i en forstad eller lidt længere uden for byen være et ideelt boligkøb. Det kan også være du blot ikke ønsker at smide penge ud ad vinduet til en udlejer, men i stedet at bo i din egen ejerbolig mere centralt i byen. I dette tilfælde kan en lejlighed være en god løsning. Men der er en del ting, der er vigtige at overveje og tage stilling til inden du kaster dig ud i den jungle boligmarkedet kan være.

Værd at overveje ved boligkøb

Når du først begiver dig ud på boligmarkedet, kan det virke uoverskueligt og dyrt. Men det handler bare om, at du sætter dig ned og får styr på dine behov i forhold til boligen. Her er nogle kriterier, du bør tænke grundigt igennem før du skriver under på noget som helst:

  • Beliggenhed: Hvad er vigtigt for dig i den forbindelse? Skal det være tæt på arbejde? Eller på børnenes fremtidige skole? Har du venner i nærområdet?
  • Størrelse: Hvor stor skal din bolig være for at den kan rumme din eller din families behov? Skal der være plads til yderligere familieforøgelser med børn, husdyr eller hobbyafdeling?
  • Boligtype: Hvilken type bolig er du interesseret i? Skal det være et hus med omkransende have? Eller en lejlighed centralt i byen? Skal det være ejerbolig eller andelsbolig?
  • Standen: Hvilken stand skal boligen være i for, at du har lyst og overskud til at flytte ind i den? Skal boligen være i tip top-stand eller må der gerne være behov for udskiftninger af køkkeninstallation, at bygge til eller omlægge værelser og rive nogle ned?

Hvad er dit økonomiske råderum?

Det er fint at drømme, men det er også en god idé at være realistisk omkring, hvad der faktisk kan lade sig gøre rent økonomisk. Én ting man næsten ikke kan komme udenom under et boligkøb, er at tage lån til at kunne købe en fast ejendom. Så du kan undersøge, hvor stort et lån du kan få i banken afhængigt af din indkomst, dine faste udgifter og dit rådighedsbeløb. Det er rådighedsbeløbets størrelse, der afgør, hvor meget du kan låne i banken. Men det er ikke alle, der har en kapital som sådan, og derfor kan man ty til andre muligheder udover banklån. Der findes nemlig en del alternativer til boliglån, der også kan klæde dig godt på til et boligkøb så du har en vis startkapital, hvis banken ikke er villige til at låne dig nok til drømmeboligen.