Sådan indretter du en nem have

Med en hyggelig og nem have opnår du præcis det åndehul, som haven gerne skulle være. Mange haveejere løber sur i haveindretningen, dels på grund af for høje ambitioner til resultatet, dels fordi de glemmer, at arbejdet i en have altid vil være en løbende proces og ikke en tidsbegrænset opgave. At arbejde og opholde sig i haven skulle helst være en fornøjelse, og derfor gør du dig selv en stor tjeneste ved at skære ned på ambitionerne og gå efter en nem have, som er overskuelig at holde, så der også er tid til at slappe af derude.
nem have
Få tid til afslapning
Nyd processen ved at indrette en nem have, som hele familien kan have glæde af. Husk at haveindretning og havearbejde er en løbende proces, som gerne skulle være en nydelse undervejs. Betragter du haveindretningen som et resultatorienteret projekt, ender det med at blive en sur pligt fyldt med frustrationer, for så snart du vender ryggen til din have, vil ukrudtet myldre frem, og resultatet når aldrig at blive, som du ønsker det. En nem have er lig med en hyggelig have, som indbyder til familietid og afslapning.

Drop store flisearealer
Man kan sagtens få en nem have uden at skulle dække hele arealet med fliser eller græs. En typisk fejl hos nye haveejere er, at deres ambitioner dræber glæden ved havearbejdet, hvorefter de ender i modsatte grøft og anlægger terrasse eller fliser over hele haven. Men et stort areal med fliser udgør hverken en nem have eller en særlig hyggelig have. Det varer ikke længe, før ukrudtet pibler frem mellem fliserne, og det kan være svært at få op uden brug af gift eller gasbrænder.

Indretning af nem have
Vejen til en nem have går gennem en fornuftig indretning, gode, solide planter og en accept af, at der også er skvalderkål og mælkebøtter mellem de øvrige blomster. Tolerance er et centralt nøgleord, når det gælder indretningen af en nem have, som tillader både husets beboere og gæster at slappe af. En nem have kan med fordel indrettes med frugttræer og frodige bede, hvor stauder vokser side om side med vilde blomster. Vælg gamle, antikke havemøbler, som giver et romantisk look, og som matcher stilen i en frodig, nem have.

Gode planter til en nem have
Til en nem have kan du med fordel vælge stauder såsom storkenæb, roser og løvefod. Tænk på at din have skal være et sted, du kan gå på oplevelse sammen med børnene, indsnuse duften af blomsterne og finde nye spændende planter. En nem have med vildtvoksende markblomster kan være langt mere romantisk, hyggelig og spændende end en trimmet have, hvor alt står vinkelret på hinanden.

Nem genvej til nem have
Er du allerede røget i fælden med fliser over hele arealet, er en nem genvej at fjerne nogle tilfælde fliser og plante krydderurter, tomatplanter, ærter, sommerblomster eller lavendler i hullerne. På den måde får du en sjov effekt, og du undgår det meget upersonlige og stereotype look, som fliser kan give. Ved at danne små bede mellem fliserne får du ikke alene en nem have, du får også masser af muligheder for at dyrke spændende krydderurter og grønsager til madlavningen.


Tags: , , ,