Sådan vælger du den rette emhætte

Mados, fedt og fugt sætter sig på køkkenelementer og spreder sig til resten af boligen, hvis du ikke får den fjernet hurtigt. Et åbent vindue kan tage det meste, men har du ikke mulighed for at åbne et vindue tæt på komfuret, eller ønsker du større udsug, også om vinteren, er en emhætte en rigtig god investering. Der findes mange modeller, som varierer meget, både hvad angår størrelse, design, ydeevne og pris. Her kan du finde nogle gode råd angående køb og brug af emhætte.
emhætte
Kapacitet
Som udgangspunkt bør din emhætte kunne suge et sted mellem 300 og 650 m³/time. Placeringen er dog også afgørende, eksempelvis skal en frithængende emhætte have en højere kapacitet, da det kræver en større cirkulation af luften. Jo større kapacitet, jo dyrere, derfor kan det være fordelagtigt at overveje placeringen af jeres emhætte, for på den måde at kunne vælge en billigere model. Husk også, at jo større køkkenet er, jo bedre kapacitet skal jeres emhætte have. Det gælder især, hvis der er højt til loftet. Læs specifikationerne på den pågældende emhætte, eller spørg forhandleren til råds.

Støjniveau
En emhætte støjer, det kan ikke undgås, men der er stor forskel på støjniveauet, alt efter hvilken model, du vælger. Det kan være værd at tage med i overvejelserne, da det hurtigt bliver et irritationsmoment i hverdagen, hvis man ikke kan tale sammen med en tændt emhætte. Gå så vidt muligt efter en emhætte med et støjniveau på max 50 dB. Det er et godt udgangspunkt, som giver jer rimelig ro i køkkenet, uden at det koster en formue. I nogle forretninger er der mulighed for at tænde den emhætte, I har kig på, så I kan vurdere støjniveauet, inden I køber.

Montering
En emhætte er forholdsvis enkel at montere. Det er dens fætter, det lidt mere avancerede emhæng, der kræver særlig snilde at få op. En emhætte bør placeres cirka 60 centimeter over et elkomfur for at fungere bedst muligt, uden at den sidder i vejen. Har du gaskomfur, bør du sætte din emhætte en smule højere for at undgå, at flammerne antænder fedtet i filtret. Er der ingen eksisterende emhætte i køkkenet, kan det være en fordel at få en autoriseret montør ud og installerede den, da en uhensigtsmæssig opsætning kan forringe ydeevnen.

Brug af emhætte
For at få mest mulig effekt af din emhætte, kan du med fordel tænde den på lav hastighed, inden du påbegynder madlavningen. Derved dannes der et lille undertryk, som gør, at madosen meget effektivt og hurtigt suges op. Lad din emhætte køre på lavt blus under hele madlavningen, med mindre der opstår kraftig røg. På den måde sparer du strøm. Når du er færdig med at lave mad, så lad din emhætte køre 10-15 minutter mere for at fjerne de sidste rester af mados. Med denne anvendelse kan din emhætte forbedre indeklimaet betydeligt og samtidig spare dig for tid til rengøring.


Tags: , , , ,