Slip for ukrudt med et godt bunddække

Er du træt af ukrudt i din have – så plant et godt bunddække. De fleste haveejere kæmper en evig kamp mod ukrudt i blomsterbedene. Det myldrer op overalt og tager næring fra stauderne. Ukrudtmidler duer ikke i et blomsterbed, for det slår også blomsterne ihjel. I stedet kan du benytte dig af et både simpelt, æstetisk og helt igennem naturligt middel – nemlig at forsyne dine bede med et bunddække bestående af kraftige og modstandsdygtige bunddække planter, som skjuler jorden og forhindrer ukrudtet i at trænge frem.
bunddække
Her kan bunddække bruges
Naturligvis kan du ikke 100 % slippe for ukrudt i dine blomsterbede, men vælger du tilstrækkeligt hårdføre og robuste bunddække planter, vil de hurtigt spærre vejen for indtrængende ukrudt og kvæle græsstrå og andre spinkle ukrudtsplanter under deres kraftige blade. Det er vigtigt, at du kun bruger bunddække omkring de stauder, der har slået ordentligt rod, og som er både kraftige og velforankrede i jorden. Skrøbelige, nyplantede sommerblomster kan risikere at lide samme skæbne som ukrudtsplanter, hvis du omringer dem med bunddække planter, så snart de er sat i jorden.

Hvilke bunddække planter bør du vælge?
Hvilke bunddække planter skal du så vælge? Her på siden kan du finde inspiration og idéer til robuste planter, der egner sig godt som bunddække i bede. Tag dog altid udgangspunkt i din egen have, jordtypen, blomstersammensætningen, farvevalget og mængden af ukrudt. Hvis du er meget plaget af ukrudt, kan det være fordelagtigt at vælge de mest dominerende af bunddække planterne, og omvendt hvis både din beplantning og mængden af ukrudt af fin og spinkel.

Dværgmispel
Dværgmispel, også kaldet Coral Beauty er en af de mest benyttede bunddække planter Danmark. Årsagen er, at den vokser hurtigt og dækker jordbunden effektivt, ganske kort efter udplantningen. Derudover er den meget taknemmelig og behøver kun meget begrænset pasning. Bunddække planten Dværgmispel tåler desuden næsten alt vejr og holder sig frisk og pæn året rundt. Dværgmispel er en flot stedsegrøn bunddække plante med en tæt vækst, der bliver cirka 50 centimeter i højden. Den får røde bær om efteråret og smukke hvide blomster i forsommeren.

Dafo
Dafo, også kaldet Queen of Carpet er en yndig bunddække plante med små, runde blade i en mørkegrøn blank farve, der reflekterer solen og holder sig flot, selv i hårdt vejr. Denne bunddække plante egner sig især til mindre bede, da den er moderat voksende og har en tæt, flad vækst. Planten er nem at passe og trives fint i både sol og skygge.

Prydjordbær
Prydjordbær er en både sød og effektiv bunddække plante, som yder en særdeles dekorativ bund i alle former for bede. Planten har mange søde, lyserøde blomster i hele vækstsæsonen, og de fine, røde jordbær kan sagtens spises. Prydjordbær er en taknemmelig bunddække plante, da den formerer sig hurtigt og skyder lange udløbere ud, som effektivt camouflerer den bare jord og tvinger ukrudtet tilbage. Planten er nem at holde og kommer igen år efter år. Den trives bedst i sol eller halvskygge, så blomster og bær kan modnes.


Tags: , , ,