Spar penge med et energivenligt armatur

Et energivenligt armatur kan i kombination med gode vaner give rigtig store vandbesparelser i boligen. Et gennemsnitligt armatur vil lukke cirka 20 liter vand ud i minuttet. Det bliver til rigtig meget vand på et år og er langt fra nødvendigt i alle rum. Som tommelfingerregel kan et armatur i en almindelig badeværelseshåndvask sagtens reduceres til en vandgennemstrømning på 5-6 liter i minuttet. Køkkenvaskens armatur kan med fordel hæves en smule, eksempelvis til 8-10 liter pr. minut. Det kan være fordelagtigt med en højere vandgennemstrømning til eksempelvis madlavningen, men de traditionelle 20 liter i minuttet er stadig unødvendigt.
armatur
Skær ned i vandforbruget
Kun det armatur, som anvendes i brusebadet behøver i virkeligheden at have en vandgennemstrømning over 10 liter i minuttet. Her er det en smagssag, hvordan balancen mellem komfort og energibesparelse skal være. Alt mellem 10 og 20 liter i minuttet vil fint opfylde behovet for et behageligt brusebad, uden at det koster unødigt i vandforbrug. Og så længe dit armatur i badet er det eneste med en forhøjet vandgennemstrømning, er du allerede langt på vejen mod en lavere vandregning.

Etgrebs armatur
De fleste kender fornemmelsen af at skrue og skrue på et armatur med rød og blå hane i forsøget på at opnå den rette temperatur. Er varmen i rørene forsinket, kan det være ekstra besværligt, da der kræves ventetid efter hver justering. Det er et velkendt råd, at man skal slukke for sit armatur, mens man sæber sig ind, men har man brugt lang tid på at finde en behagelig temperatur er det fristende at lade bruseren løbe. Så hvordan undgår du denne både tids- og energi slugende start på badet? Det gør du nemt og enkelt ved at udskifte dit gamle armatur med et såkaldt etgrebs armatur, hvor det ikke alene er nemmere at opnå den ønskede vandtemperatur, men også muligt at bevare indstillingspunktet, så du uden problemer kan slukke for dit armatur undervejs i badet. Således opnår du en dobbelt energibesparelse, samtidig med at du får komfort – helt enkelt.

Termostatstyret armatur
For yderligere besparelser i brusebadet kan du investere i et armatur med indbygget termostatstyret brusebatteri. Det har den fordel, at der opnås en hurtig og konstant indstilling af temperaturen, som er den samme, når du åbner for vandet igen. Du bestemmer selv, hvilen temperatur vandet skal være, eksempelvis 40 grader til brusebadet. Temperaturen kan sænkes om sommeren og hæves om vinteren, men behøver ikke at blive justeret hver eneste morgen, da dit armatur allerede er indstillet på det ønskede gradeantal.

Turbo armatur
Ved håndvasken kan du sætte turbo på energibesparelserne med et såkaldt turbo armatur. Et sådant armatur er altid udformet som et etgrebs armatur og anvendes typisk ved køkkenvasken. Dette armatur virker ved at have en begrænset vandgennemstrømning ved normalt brug men samtidig mulighed for, at du kan løfte i grebet og dermed opnå cirka dobbelt så høj vandgennemstrømning. Med et turbo armatur opnår du således store vandbesparelser i det daglige, men du har endvidere mulighed for hurtigt at få store mængder vand, når det er nødvendigt.


Tags: , , ,