Støbejernspande eller Tefal pande – hvad er bedst i køkkenet?

Hvad er egentlig de bedste pander og gryder du kan få til dit køkken? Der er mange muligheder i alle prisklasser. Vi vil i denne artikel fokusere på fordele og ulempler ved henholdsvis støbejern og tefalpanden.

Historien om tefalpanden

Det var firmaet Tefal, der fik patent til den første non-stick-pande tilbage i 1954. Faktisk er selve navnet Tefal en sammentrækning af ordene Teflon og aluminium. Den helt store fordel ved Tefal panden er at gør det muligt at lave mad med meget mindre fedt. Faktisk kan man på en rigtig god Tefal pande helt undvare fedtstof.  En Tefal pande er også meget let og nem at håndtere i køkkenet. 

Den helt stor ulempe ved denne type pande er, at den ikke tåler køkkenredskaber lavet af metal. Du risikerer derfor at skulle ud og investere i nyt køkkengrej lavet af plastisk eller træ. 

Den kendte TV-kok, Jamie Oliver, anbefaler Tefal pander, og han har endnu få udviklet sin helt hele serie af Jamie Oliver pander med Tefal belægning.

Støbejernspander er på vej tilbage

Støbejernspanden er rigtig god til at tilberede mad ved høje temperaturer. Og den er lige så god til at tilberede mig ved en konstant lav varme. Til gengæld brænder maden nemt fast og det kræver en del fedtstof hvis man skal undgå det. 

Når panden skal gøres rent, så er det vigtigt at det sker på en helt bestemt måde. Første regel er at du aldrig må anvende sæbe på din støbejernspande. I stedet skal du bruge en almindelig opvaskebørste og vaske den med varmt vand. Når panden er tør så giver du den lige et par dråbe madolie – det vil hjælpe din pande med at holde sig pæn og ren.

En støbejernspande kan godt gå hen og blive rusten. Men bare rolig: Det er der råd for! For det første skal du have fat i en god skuresvamp eller stålsvamp. Når du har fjernet rusten så er det tid til at smøre panden ind i madolie. Voila! Din pande er nu så god som ny!

Svenske støbejernspander Skeppshult

Skeppshult er kendt i hele Sverige for deres pander og gryder af støbejern. Faktisk startede produktionen helt tilbage i 1906. En Skeppshults pande er ægte håndværk udført udfra stolte svenske håndværkstraditioner. Alle pander støbes i en sandform, som kun kan anvendes én gang. Det gør alle produkterne unikke med deres helt egen historie.

Efter støbningen bliver alle pander håndslebet så de får den helt rigtige struktur. Der anvendes lokal produceret raspolie til at give stegepanden en naturlig non-stick evne

Hvert Skeppshult produkt gennemgår mere end 10 gange kvalitetskontrol, før det forlader produktionsområdet. Derfor holder Skeppshult’s produkter i rigtig mange år, og firmaet giver da også 25 års garanti på selve støbejernet, på alle deres produkter.

Vi kan anbefale HomeSupply, en kvalitetsorienteret dansk webshop der specialiserer sig i
køkkenudstyr,  som et foretrukkent sted at købe støbejernspander af høj kvalitet. HomeSupply fører også et stort antal produkter fra Skeppshult. Se her