Beskæring i august

Vi er midt i august, og det er i virkeligheden det bedste tidspunkt til at gå i gang med havens beskæring. Traditionelt foretages beskæring i årets første måneder, men der er mange fordele ved at udskyde arbejdet til august måned. Det skyldes primært, at det er bedre for planter og træer at vente til sidst på sommeren, hvor de er i fuld vækst og ikke i hvile som om vinteren. Under enhver beskæring vil træet reagere ved at sætte nye skud. Ved at udskyde sin beskæring til august, hvor træet i forvejen er i vækst, undgår man en masse erstatningsskud, som alligevel skal fjernes senere hen.
beskæring
Inspirerende og sjovt
En anden vigtig grund til at vente med årets beskæring til august er, at det er både nemmere og sjovere at arbejde med et blomstrende og levende træ end med nøgne grene, hvor det er svært at få et indtryk af resultatet. Beskæring i sommerhalvåret er inspirerende og giver dig mulighed for at forme træerne på helt nye måder. Når træet er med løv, kan du nemmere se dets naturlige facon og understøtte denne med din beskæring.

Sådan gør du
Beskæring styrker planter og træer og giver dem et mere harmonisk og let udseende. Start med at fjerne alle døde og syge grene ved basis. Dernæst kan du fjerne 1-2 af buskens ledende grene ved basis. Husk at buskens opbygning bliver pænest, hvis de nye grene kommer helt fra grunden. Undgå derfor at klippe for højt, da der i så fald vil dannes et mylder af vanris, der kan ødelægge buskens form og vækst. Beskæring helt til bunden bør kun anvendes i særlige tilfælde, hvor busken ikke er til at rette på sædvanlig vis.

Lys og luft
Beskæring er ikke kun med til at forme og styrke dine træer og buske i haven, det kan også give mere luft og lys. Med en beskæring kan du spare dig selv for at skulle fælde store, gamle træer som skygger, eller blomsterbuske, som breder sig og fylder hele bedet. Brug din beskæring til at lave nogle effektive opstamninger. På den måde kan du bevare dine store, smukke træer og buske, men samtidig skabe ny luft til mindre planter og til ophold i haven.

Opstamning
Til beskæring og opstamning har du brug for både en beskærersav og en beskærersaks. Fjern de nederste 5-10 grene og stam træet op i passende højde. Husk at gå varsomt frem og træd jævnligt tilbage for at betragte resultatet. Beskæring i sommerhalvåret gør det nemt at få et indtryk og justere til, indtil du opnår det ønskede look.

Krone beskæring.
Husk også at se træets krone efter. En meget tæt eller uformelig krone kan med fordel bruge en beskæring. Udvælg de ledegrene, der bør fjernes, så kronen bevarer sin form, men alligevel reduceres og skær dem bort helt inde ved udspringet. Fjern dernæst grene, som gnider mod hinanden, eller som vokser skævt ind i kronen. En beskæring bør også fjerne meget tætte grenpartier og grene, der vokser lige op i kronen på uharmonisk vis.


Tags: , , ,