Sådan får du en flot efterårshave – helt enkelt

Efteråret har ramt Danmark, og der kan hurtigt komme til at se sløjt ud i haven, når blade og blomster visner og daler mod jorden. Der er rigtig længe til næste sommer, hvor du skal gå og kigge på de nøgne grene og kedelige farver. Men sådan behøver det ikke at være. Du kan sagtens give haven et boost og dermed få en flot efterårshave med farver og spil, som kan skabe glæde helt frem til foråret. Her på siden finder du tips og inspiration til, hvordan du får en flot efterårshave – helt enkelt.
efterårshave
Krukker
Har du krukker på terrassen eller græsplænen, vil de formentlig se kedelige ud allerede her i september måned. I stedet for at fjerne dem eller blot lade dem stå og sygne hen, kan du med fordel udskifte planterne med kuldehårdføre planter, som kan være med til at give en flot efterårshave. Vælg planter såsom krysantemum, husløg, lyng, pyntekål, alunrod, prydgræs eller sankthansurt. Vælg gerne planter i forskellige farver og højder for at skabe dynamik og spil. For variationens skyld, kan du også flytte rundt på krukkerne og dermed skabe helt nyt liv i en velplejet og flot efterårshave.

Bær og frugter
Bær og frugter lyser op i den mørke årstid og er samtidig med til at tiltrække fugle, der skaber liv i haven. Gå efter buske og træer, der bærer frugt og bær i de kolde måneder for at skabe en flot efterårshave med masser af vitalitet. Vælg for eksempel hyben, hindbær, rønnebærtræer, kristtorn eller et træ med paradisæbler. Placér dine efterårsplanter med god variation i haven side om side med sommerplanterne, så får du både en flot efterårshave og en flot sommerhave med masser af farver og liv hele året rundt.

Fugleliv
Ud over farver og blomster er også et rigt fugleliv med til at give en flot efterårshave, som hele familien kan have glæde af i den mørke tid. Sæt fuglekasser, foderbrædder og redekasser op i haven for at tiltrække vilde fugle af forskellig slags. I vores artikler om fuglekasser kan du læse mere om, hvad du bør være opmærksom på for at give fuglene de bedst mulige betingelser. For en ekstra flot efterårshave kan du gå efter fuglekasser i kraftige farver, som matcher de røde, gule og orange nuancer, der kendetegner årstiden.

Prydgræs
Prydgræs er meget hårdført og derfor et sikkert valg, når det gælder planter til en flot efterårshave. Sæt dine prydgræsser i bedene mellem dine stauder for at skabe bevægelse og variation. Eksempler på prydgræsser til en flot efterårshave er elefantgræs, hjertegræs, mosebunke, fladaks og lampepudsergræs. Med sine vuggende, raslende bevægelser er prydgræsserne med til at skabe luft og rytme i en flot efterårshave.

Efterårsblomster
Skal blomsterbedet have et ekstra skud farve, kan du med fordel gå efter asters og georginer, som begge blomstrer indtil midt i november. Asters kan du plante nu, mens georginer er sommerløg. Begge blomster fås i et væld af farvenuancer, så der er rig lejlighed til at eksperimentere med sammensætningen og skabe en flot efterårshave fuld af farver.


Tags: , , ,