Sådan får du en flot græsplæne

Med en grøn, tæt og flot græsplæne giver du hele haven et løft. Græsplænen udgør som oftest det største areal i haven, og det er derfor afgørende for helhedsindtrykket, at den er velplejet. Men hvordan opnår man bedst muligt en flot græsplæne? Skal man så eller bruge rullegræs? Hvordan skal underlavet være? Og hvordan plejer man bedst muligt, så man vedbliver med at have en flot græsplæne?

GræsplæneDet rette underlag
For at opnår en flot græsplæne skal du først og fremmest sikre dig, at du har et godt underlag. Arealet skal være jævnt og ensartet. Det behøver ikke at være fuldkommen plant. En flot græsplæne bliver somme tider endnu flottere, hvis der er små bakker og fordybninger, som skaber kurver og personlighed i landskabet. Men det er vigtigt, at selve jorden er jævn og uden store sten, rødder, tørt ler, porøst sand osv. Jo mere jævn og forarbejdet en bund, jo større chance for en sund og flot græsplæne.

Sådan forbereder du jorden
Første skridt mod en flot græsplæne er at løsne jorden mindst et spadestik ned. Grav hele området grundigt igennem med en spade eller en havefræser, fjern sten, rødder og andre ujævnheder fra jorden og slut af med at rive eller kultivere hele arealet til en jævn flade. Det er vigtigt, at du er grundig i din forarbejdning af jorden. Gå gerne området igennem flere gange, så du får fjernet alle sten, ukrudtsstængler og andre ujævnheder, som kan hindre dig i at få en flot græsplæne. Afslut med at tjekke, at det øverste vækstlag er porøst og gerne gødet med kompost. Det øverste vækstlag udgør cirka 30 centimeter.

Hvordan skal du anlægge plænen?
Nu er du kommet til selve anlægningen af plænen. En flot græsplæne fås lettest med rullegræs, men denne løsning er dog også væsentligt dyrere end græsfrø. Uanset hvilken type du vælger, bør du anlægge plænen i perioden august – september, hvor der er masser af sol. Vælger du græsfrø, er det bedst med en let jord, som består af delvist muld, sand eller grus. Start med at gøde jorden og lad det stå og virke lidt, inden du sår. Bland frøene med sand og spred dem ud over hele arealet, både på langs og på tværs, så du opnår en jævn fordeling. En ensartet såning er vigtig for at få en flot græsplæne.

Rullegræs
Rullegræs købes færdiggsået i tykke ruller, der kan holde sig i cirka et døgn efter levering. Vand hele arealet, hvor græsplænen skal anlægges og rul forsigtigt græsset ud. Drys et tyndt lag sand ud over plænen og lad den hvile cirka 4 uger, inden den betrædes. Dette vil hjælpe rødderne til at få fat fast og skabe et sundt grundlag for et grøn og flot græsplæne.

Vedligeholdelse af plænen
For at opretholde en flot græsplæne er det vigtigt, at du klipper den jævnligt, men aldrig under 3 centimeter. Skift klipperetning så tit som muligt og vand græsset rigeligt i meget varme og tørre perioder. Fjern ukrudt og brug gødning, når det er nødvendigt. Om efteråret bør plænen renses for visne blade. Lige kanter giver dig en særligt flot græsplæne. Skær dem til med en kantskærer eller en skarp spade, eventuelt ved at lægge et lige bræt som rettesnor.


Tags: , , , ,