Når efteråret og vinteren nærmer sig, er det hyggeligt at kunne sætte sig foran en knitrende varm pejs eller brændeovn i stuen. Ud over hyggen og varmen, kan der også være rigtig mange penge at spare med en god pejs eller brændeovn. Således kan det være en særdeles fornuftig investering at få en pejs eller brændeovn installeret i boligen. Her på siden kan du finde information omkring pejs og brændeovn samt tips til, hvordan du fyrer på den mest miljørigtige måde.
Spar penge
Mens oliepriserne er steget voldsomt de seneste år, er prisen på brænde kun steget moderat. Der er således mange penge at spare ved at udskifte eller supplere den traditionelle opvarmning med en pejs eller brændeovn. Som en tommelfingerregel kan en rummeter brænde erstatte cirka 100 liter olie. Afhængigt af hvor meget I fyrer, kan der altså spares op mod 10.000 – 20.000 kroner om året, alene ved at udskifte oliefyret med en god brændeovn. Investeringen er således hurtigt tjent ind igen.
Udvalg
Der findes et enormt udvalg af modeller og mærker, når det gælder pejs og brændeovn. Den mest solgte type i Danmark er den såkaldt fritstående brændeovn. Det er en meget fleksibel løsning, som kan integreres direkte i de fleste hjem, uden der behøver rives mure ned og laves særlige installationer. Denne løsning er således ideel, hvis man ønsker en brændeovn i en eksisterende bolig. Bygger man nyt hus, er der rig mulighed for at vælge alternative løsninger såsom den elegante pejseindsats, kamin eller masseovn. Er du i tvivl om, hvilken type pejs eller brændeovn, der passer til din bolig, er det en god idé at spørge en fagmand til råds.
Anvendelse
For en effektiv, lovlig og miljøvenlig anvendelse af din brændeovn eller pejs, bør du altid bruge helt tørt og rent træ uden malingrester eller andre former for overfladebehandling. Fyr aldrig op med mælkekartoner, plastikemballage eller andet affald, da det skaber giftige røgdampe og en meget dårlig forbrænding. Læg kun begrænsede mængder træ ind ad gangen, så ilden får godt fat, og temperaturen stiger mest muligt. Sørg for rigeligt med luft, især når du lægger nyt brænde ind. Skru gerne op for luften, indtil alle de mørkegule flammer er væk og skru ned, når flammerne er blålige.
Optænding
Til optænding i brændeovn kan du med fordel bruge småpinde og bark. Også aviser og papir er effektivt, når ilden skal have fat. Den nemme men også lidt dyrere løsning er at bruge såkaldte optændingsblokke eller briketter. De sætter hurtigt gang i din brændeovn, så du kan lægge brændsel på. Husk at lufte ud, mens du tænder op for at undgå sundhedsskadelige partikler i luften og forringelse af indeklimaet.
Tjek røgen
En god måde at tjekke, om du fyrer korrekt er ved at gå udendørs og se op mod skorstenen. En korrekt fyring giver en næsten usynlig og lugtfri røg. Du gør derfor sandsynligvis noget forkert, hvis der bliver ved med at komme meget røg ud, som måske oven i købet er ildelugtende. Forsøg dig med nye typer brændsel, og spørg om nødvendigt din skorstensfejer til råds.
Seneste kommentarer