Få et flot bed – vælg blåt

En nem og sikker måde at få at flot bed på, er ved at anlægge det med blå blomster i forskellige nuancer. Grunden til, at blå blomster egner sig så godt til udendørs bede i haven er, at de har en anderledes lysværdi og et større farvespil end andre farver. Blå blomster giver et harmonisk, farvemættet og flot bed, der er behageligt at kigge på, og som giver en unik kombination af harmoni og variation.
flot bed
Hvilke blomster skal man vælge?
Du kan sagtens vælge blå blomster i forskellige nuancer, både varme og kolde, lyse og mørke. Uanset hvilke farver og arter du vælger, vil du opnå et flot bed med masser af farvespil og liv. Drejer det sig om et stort bed med mange kvadratmeter, kan du eventuelt plante nogle gule blomster ind imellem de blå. Den gule farve fremhæver den blå og får den til at stå endnu mere klart frem. Plant for eksempel 80 procent blå blomster og 20 procent gule. Det vil give dig et flot bed, der er både helstøbt og med en smule kant.

Flot bed året rundt
Når du skal anlægge et flot bed, som du kan have glæde af hele året rundt, er det en god idé at vælge stauder som blomstrer på forskellige tidspunkter af året. Vælg gerne både sommerblomster og vinterstauder, samt flerårige og etårige planter. På den måde skaber du masser af variation og liv i dit bed, og der er altid noget nyt og spændende at kigge på.

Asters
Blå pude-Asters er et godt valg, når du vil anlægge et flot bed i blå nuancer. Asters er forholdsvis billige, og hvis ikke vinteren er for hård, kommer udplantningsblomsterne igen året efter. Asters giver et flot bed med sine smukke, sammensatte kurvblomster og sin forgrenede vækst. Nogle blå asters har en farvenuance i retning af violet, hvilket kan skabe dynamik i dit bed.

Hjulkrone
Blå hjulkrone er en spændende sommerblomst med elegante blomster, der er formet som stjerner. Hjulkrone stammer oprindeligt fra Spanien. Det er en meget nem og taknemmelig plante og dermed et oplagt valg til et nyt, flot bed, hvor der gerne skulle være masser af blomster og frodighed fra første sommer. Hjulkrone har endvidere den fordel, at den kan spises. Blomsterne anvendes ofte i salater, og bladene har en smag, der minder om agurk. Med blå hjulkrone får du således både et flot bed og en spændende krydderurt til din madlavning.

Krokus
Krokus har en smuk, blå tone, der fik passer perfekt til dit bed. Blå krokus er løgplanter, der trives fint i almindelig havejord. Da planten er forholdsvis lav, kan du med fordel plante den forrest, så du opnår et flot bed, hvor blomsterne ikke skygger for hinanden. Når bladene er visnet ned, kan du eventuelt grave løgene op og dele dem for at hjælpe planten med at sprede sig. At sprede den samme art i flere små klynger kan også være med til at give et flot bed.


Tags: , , ,